Verkeersdelicten kunnen grote consequenties hebben voor de bestuurder, de bijrijder en het slachtoffer. Vaak ontstaat er grote materiële schade en/of ernstig letsel. Grove verkeersovertredingen worden in het strafrecht vervolgd op grond van de Wegenverkeerswet (WVW).

Vind uw advocaat


Het verkeersstrafrecht kent een groot aantal delicten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rijden onder invloed
  • Snelheidsovertreding
  • Gevaar veroorzaken op de weg

Rijden onder invloedSnelheidsovertredingGevaar veroorzaken op de weg


Lichtere verkeersdelicten

Lichtere verkeersdelicten worden administratiefrechtelijk (bestuursrechtelijk) afgedaan, op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ook wel de Wet Mulder genoemd. Vaak ontvangt u een transactievoorstel of strafbeschikking met een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Door de geldboete te betalen wordt er afgezien van verdere vervolging.


Zware verkeersdelicten

Gaat het om een zwaarder verkeersdelict, zoals snelheidsovertredingen boven 50 km per uur, schuld aan een ongeval met dodelijke slachtoffer(s), of bijvoorbeeld doorrijden na een ongeval, dan ontvangt u doorgaans een dagvaarding. U dient dan voor de rechter te verschijnen.


Straffen en maatregelen

Verkeersdelicten kunnen grote gevolgen hebben. Zware verkeersdelicten kunnen leiden tot zware straffen. Zo kunt u door schuld aan een ongeval met dodelijke slachtoffer(s) als maximumstraf negen jaar gevangenisstraf krijgen. Daarnaast zijn er een aantal maatregelen die tegen u getroffen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan:Invordering rijbewijsAlcoholslotprogrammaEducatieve Maatregel (LEMA, EMG, EMA)Vorderingsmaatregelen (beslag, deurwaarder, gijzeling)


Zware verkeersdelicten

Een strafrechtadvocaat kan u in alle soorten verkeerszaken bijstaan. Daarnaast kan een strafadvocaat u van dienst zijn bij het terugkrijgen van uw rijbewijs.Wordt u verdacht van het plegen van een verkeersdelict, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons kantoor om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken.